Procedura de reclamații magazinului Ahifi.cz

Parte din Termenii și condițiile generale ale magazinului online www.ahifi.ro


I. Dispoziţii generale

Prezenta procedură de reclamație face parte integrantă din Termenii și condițiile generale ale magazinului online Ahifi.cz - www.ahifi.ro și reglementează, în conformitate cu dispozițiile Codului civil, domeniul de aplicare, metoda și condițiile de bază ale reclamațiilor privind defectele bunurilor de către un cumpărător care nu este o întreprindere. Prezenta procedură de reclamație nu se aplică în mod explicit cumpărătorului-întreprinzător. În cazul în care cumpărătorul care nu este o întreprindere este, de asemenea, un cumpărător consumator, se aplică, de asemenea, dispozițiile și următoarele din Codul civil și de Ordonanța nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor.

Reglementarea drepturilor și obligațiilor cumpărătorului - un non-antreprenor este împărțit într-o parte generală și una specială. În locul reglementării speciale enumerate mai jos se va folosi reglementarea generală a drepturilor și obligațiilor cumpărătorului-neîntreprinzător enumerate mai jos, numai dacă reglementarea specială a drepturilor și obligațiilor cumpărătorului-neantreprenor nu reglementează un anumit materie. În cazul unei reclamații, așadar, în cazul unui cumpărător care nu este antreprenor, se aplică în mod preferențial reglementarea specială de mai jos.

Procedura de soluționare a reclamațiilor reglementează reclamațiile pentru defectele care apar la bunurile livrate unui cumpărător care nu este o întreprindere în perioada de garanție, fie din cauza unei performanțe defectuoase (de exemplu, defecte la recepție și în cadrul garanției de 24 de luni), fie în cadrul garanției de calitate (de exemplu, garanție extinsă).

Exercitarea revendicării
Reclamațiile se pot face la:

Ahifi, sro
CTPark Brno Líšeň
Trnkova 3140/119g (vizavi de Rohlik.cz)
628 00 Brno-Líšeň
Republica Cehă

la un angajat autorizat să primească reclamații pe toată durata orelor de funcționare, care este de la 08:00 la 17:00 de luni până vineri și, dacă este posibil, în același timp cu predarea bunurilor defecte către vânzător, sau trimiterea mărfii către adresa de mai sus. Informații despre starea revendicării dvs. la info@ahifi.ro.

Este recomandabil să anexați o copie lizibilă a documentului de achiziție - factură sau altă dovadă de achiziție, precum și o descriere a defectului și a metodei de soluționare a reclamației.

Cumpărătorul-consumator este obligat să informeze furnizorul despre intenția sa de a depune o reclamație. Vânzătorul recomandă Cumpărătorului să utilizeze sistemul de tratare a reclamațiilor, care este disponibil la următorul link https://www.ahifi.cz/reklamace/.

Costurile reclamației
În cazul unei reclamații justificate, cumpărătorul are dreptul la despăgubiri pentru costurile rezonabile ale reclamației. În cazul în care cumpărătorul nu își exercită dreptul la rambursare în termen de o lună de la expirarea perioadei în care defectul trebuie adus la lumină, instanța nu va acorda acest drept dacă vânzătorul argumentează că dreptul la rambursare nu a fost exercitat la timp.

Despăgubiri pentru daune
Dreptul la executarea defectuoasă nu exclude dreptul la despăgubiri pentru daune; cu toate acestea, ceea ce se poate obține prin exercitarea dreptului la executarea defectuoasă nu poate fi revendicat pe niciun alt temei juridic.

II. Reglementarea generală a drepturilor cumpărătorului care decurg din executarea defectuoasă și din garanția de calitate

Articolul este defect dacă nu este livrat cumpărătorului în cantitatea, calitatea și modelul convenite. În cazul în care calitatea și manopera nu sunt convenite, vânzătorul trebuie să furnizeze o calitate și o manoperă corespunzătoare scopului care reiese din contract, sau, în caz contrar, obișnuite pentru scopul respectiv. La determinarea calității sau a manoperei conform eșantionului sau specimenului convenit, obiectul trebuie să corespundă în calitate sau manoperă eșantionului sau specimenului. Executarea unui alt lucru este, de asemenea, considerată a fi un defect. Defectele din documentele necesare pentru utilizarea obiectului sunt, de asemenea, considerate a fi un defect.

În cazul executării anticipate, vânzătorul poate remedia defectele în termenul prevăzut pentru predarea bunului. El nu poate cauza greutăți sau cheltuieli nejustificate prin exercitarea dreptului său. Dreptul cumpărătorului la despăgubiri pentru daune nu este afectat. Același lucru este valabil și pentru defectele din documente.

Cumpărătorul nu are niciun drept în ceea ce privește executarea defectuoasă în cazul în care defectul este unul pe care ar fi trebuit să îl cunoască prin exercitarea unei atenții obișnuite la momentul încheierii contractului. Acest lucru nu se aplică în cazul în care vânzătorul l-a asigurat în mod expres că bunurile sunt lipsite de defecte sau dacă a disimulat defectul prin înșelăciune.

Cumpărătorul trebuie să inspecteze bunurile cât mai curând posibil după transferul riscului asupra bunurilor și să se asigure cu privire la caracteristicile și cantitatea acestora.

Dacă executarea defectuoasă reprezintă o încălcare substanțială a contractului , cumpărătorul are dreptul
a) pentru a elimina un defect prin livrarea unui articol nou fără defect sau prin furnizarea unui articol lipsă,
b) să înlăture defectul prin repararea articolului
c) pentru o reducere rezonabilă din prețul de achiziție sau
d) retragerea din contract .

Cumpărătorul va informa vânzătorul cu privire la dreptul pe care l-a ales la notificarea defectului sau fără întârzieri nejustificate după notificarea defectului. Alegerea făcută nu poate fi schimbată de către cumpărător fără acordul vânzătorului; aceasta nu se aplica daca cumparatorul a solicitat repararea unui defect care se dovedeste a fi ireparabil. Dacă vânzătorul nu înlătură defectele într-o perioadă rezonabilă de timp sau dacă informează cumpărătorul că nu va înlătura defectele, cumpărătorul poate cere o reducere rezonabilă din prețul de cumpărare în loc să înlăture defectul sau se poate retrage din contracta. În cazul în care cumpărătorul nu își alege dreptul la timp, acesta are aceleași drepturi ca și în cazul unei încălcări nesemnificative a contractului.

Dacă executarea defectuoasă este o încălcare nesemnificativă a contractului , cumpărătorul are dreptul
a) pentru a înlătura defectul sau
b) pentru o reducere rezonabilă din prețul de achiziție

Atata timp cat cumparatorul nu isi exercita dreptul la reducere la pretul de achizitie sau nu se retrage din contract, vanzatorul poate furniza ceea ce lipseste sau inlatura defectul legal. Alte defecte pot fi înlăturate de către vânzător la alegerea sa prin repararea articolului sau livrarea unui articol nou; alegerea nu trebuie să genereze costuri nerezonabile cumpărătorului. Dacă vânzătorul nu înlătură defectul articolului la timp sau refuză să înlăture defectul articolului, cumpărătorul poate solicita o reducere din prețul de achiziție sau se poate retrage din contract. Alegerea facuta nu poate fi schimbata de catre cumparator fara acordul vanzatorului.

Până la înlăturarea defectului, cumpărătorul nu trebuie să plătească o parte din prețul de achiziție estimat a corespunde în mod rezonabil dreptului său la reducere.

La livrarea unui articol nou, cumpărătorul returnează vânzătorului articolul livrat inițial, pe cheltuiala acestuia.

Cumpărătorul nu se poate retrage din contract sau cere livrarea unui articol nou dacă nu poate returna articolul în starea în care l-a primit. asta nu se aplica
a) dacă a existat o schimbare a stării ca urmare a unei inspecții în scopul detectării unui defect al articolului,
b) dacă cumpărătorul a folosit articolul înainte ca defectul să fie descoperit,
c) în cazul în care cumpărătorul nu a cauzat imposibilitatea returnării articolului în stare neschimbată prin acțiune sau omisiune, sau
d) dacă cumpărătorul a vândut lucrul înainte de descoperirea defectului, dacă l-a folosit, sau dacă a schimbat lucrul în timpul utilizării normale; dacă acest lucru s-a întâmplat doar parțial, cumpărătorul returnează vânzătorului ceea ce mai poate returna și acordă vânzătorului despăgubiri până la suma în care a beneficiat de folosirea articolului.

În cazul în care cumpărătorul nu sesizează defectul la timp, acesta pierde dreptul de retragere din contract.

În cazul în care cumpărătorul nu a semnalat defectul fără întârziere inutilă după ce l-ar fi putut descoperi în timpul unei verificări în timp util și cu suficientă atenție, instanța nu îi va acorda dreptul de executare defectuoasă. În cazul în care este un defect ascuns, același lucru se aplică și în cazul în care defectul nu a fost semnalat fără întârziere nejustificată după ce cumpărătorul ar fi putut să-l descopere cu suficientă atenție, dar nu mai târziu de doi ani de la predarea articolului. Pentru aceste efecte, instanța va lua în considerare doar obiecția vânzătorului că viciul nu a fost sesizat la timp. Cu toate acestea, vânzătorul nu are dreptul de a se opune dacă defectul este rezultatul unui fapt despre care vânzătorul îl cunoștea sau ar fi trebuit să îl cunoască în momentul predării bunului.

Calitate garantata
La acordarea unei garanții pentru calitate, perioada de garanție începe de la livrarea articolului către cumpărător; dacă articolul a fost expediat conform contractului, acesta curge din momentul livrării articolului la destinație. În cazul în care articolul achiziționat urmează să fie pus în funcțiune de către altcineva decât vânzătorul, perioada de garanție începe numai din ziua punerii în funcțiune a articolului, dacă cumpărătorul a dispus punerea în funcțiune în cel mult trei săptămâni de la preluarea articol și a furnizat în mod corespunzător și în timp util cooperarea pentru prestarea serviciului.

Cumpărătorul-neantreprenor nu are dreptul de la garanția calității, dacă defectul a fost cauzat de un eveniment extern după ce riscul de deteriorare a lucrurilor a trecut la cumpărător-neantreprenor. Acest lucru nu se aplică dacă vânzătorul a cauzat defectul.

III. Ajustarea specială a calității la acceptare în cazul unui cumpărător care nu este o întreprindere

Calitate la primire
Vânzătorul este responsabil față de cumpărătorul non-antreprenor că articolul nu are defecte la primire. În special, vânzătorul este responsabil față de cumpărător-non-antreprenor că la momentul în care cumpărătorul-non-antreprenor a preluat articolul,
a) articolul are proprietățile convenite de părți și, în absența unui acord, acele proprietăți pe care vânzătorul sau producătorul le-a descris sau pe care cumpărătorul-neantreprenor le aștepta în ceea ce privește natura mărfurilor și asupra pe baza publicității efectuate de aceștia,
b) articolul este potrivit scopului pe care vânzătorul îl declară pentru utilizarea sa sau pentru care este folosit în mod obișnuit articolul de acest tip
c) articolul corespunde ca calitate sau design eșantionului sau modelului contractat, dacă calitatea sau designul a fost determinată conform eșantionului sau modelului contractat
d) este lucrul în cantitatea, măsura sau greutate corespunzătoare și
e) problema este în conformitate cu cerințele reglementărilor legale.

Dacă defectul devine evident în termen de șase luni de la primire, se consideră că articolul era deja defect la primire.

IV. Reglementarea specială a drepturilor care decurg din executarea defectuoasă în cazul unui cumpărător care nu este o societate comercială

Daca natura achizitiei o permite, cumparatorul neantreprenor are dreptul sa i se inspecteze articolul in fata sau sa i se demonstreze functiile. În cazul în care articolul are un defect care nu împiedică utilizarea articolului în scopul propus, acesta poate fi vândut doar la un preț mai mic decât prețul obișnuit al unui articol fără defecte. Vânzătorul va anunța cumpărătorul-neantreprenor că articolul are un defect și care este defectul, dacă nu este deja evident din natura vânzării.

Card de garanție
În cazul în care cumpărătorul-neantreprenor o solicită, vânzătorul îi va confirma în scris întinderea și durata obligațiilor sale în caz de executare defectuoasă. Vânzătorul are obligații din performanța defectuoasă cel puțin în măsura în care durează obligațiile producătorului din defectuozitate. Dacă este necesar, vânzătorul va explica în confirmare într-o manieră inteligibilă conținutul, domeniul de aplicare, condițiile și durata răspunderii sale și modul în care pot fi exercitate drepturile care decurg din aceasta. În confirmare, vânzătorul mai precizează că alte drepturi ale cumpărătorului neantreprenor, care sunt legate de cumpărarea articolului, nu sunt afectate. Neîndeplinirea acestor obligații nu afectează valabilitatea confirmării. Dacă natura articolului nu împiedică acest lucru, această confirmare poate fi înlocuită cu o dovadă de cumpărare a articolului care conține informațiile specificate.

Excepții de la drepturile de executare defecte
Cumpărătorul-non-antreprenor nu are dreptul de a exercita dreptul din cauza unui defect al mărfurilor:
a) pentru un articol vândut la un preț mai mic din cauza unui defect pentru care s-a convenit un preț mai mic,
b) pentru uzura obiectului cauzată de utilizarea sa obișnuită,
c) în cazul unui articol uzat, un defect corespunzător gradului de utilizare sau uzură pe care îl avea articolul la preluarea acestuia de către cumpărătorul-neantreprenor, sau
d) dacă rezultă din natura materiei.

Perioada de garanție poate fi scurtată la jumătate din perioada legală la cumpărarea bunurilor de larg consum uzate.

Pretenții din performanță defectuoasă
Dacă articolul nu are caracteristicile enumerate în secțiunea III de mai sus. din această procedură de reclamație, cumpărătorul-neantreprenor poate cere și livrarea unui articol nou fără defecte, dacă aceasta nu este nerezonabilă din cauza naturii defectului. Totuși, dacă defectul privește doar o parte din lucru, cumpărătorul neantreprenor poate cere doar înlocuirea piesei; dacă acest lucru nu este posibil, se poate retrage din contract . Cu toate acestea, în cazul în care aceasta este disproporționată din cauza naturii defectului, mai ales dacă defectul poate fi înlăturat fără întârzieri inutile, cumpărătorul-neantreprenor are dreptul ca defectul să fie înlăturat gratuit.

Cumpărătorul-neantreprenor are dreptul la livrarea unui articol nou sau la înlocuirea unei piese chiar și în cazul unui defect amovibil, dacă nu poate folosi în mod corespunzător articolul din cauza apariției repetate a defectului după reparație sau datorată la un număr mai mare de defecte. Într-un astfel de caz, cumpărătorul non-antreprenor are și dreptul de a se retrage din contract .

În cazul în care cumpărătorul-non-antreprenor nu se retrage din contract sau dacă nu își exercită dreptul de a livra un articol nou fără defecte, de a înlocui o parte din acesta sau de a repara articolul, acesta poate cere o reducere rezonabilă. Cumpărătorul neantreprenor are dreptul la o reducere rezonabilă chiar dacă vânzătorul nu îi poate furniza un articol nou fără defecte, înlocuiește piesa acestuia sau repara articolul, precum și dacă vânzătorul nu remediază situația într-un timp rezonabil sau dacă remediul ar cauza dificultăţi semnificative consumatorului .

Cumpărătorul-ne-antreprenor nu are dreptul de executare defectuoasă dacă cumpărătorul-ne-antreprenor a știut înainte de a prelua bunul că articolul are un defect, sau dacă cumpărătorul-ne-antreprenor a provocat el însuși defectul.

Dacă articolul are un defect pentru care vânzătorul este răspunzător și dacă este un articol vândut la un preț mai mic sau un articol folosit, cumpărătorul non-antreprenor are dreptul la o reducere rezonabilă în loc de dreptul de a schimba articolul.

In cazul in care cumparatorul-neantreprenor isi face pretentie un drept din executarea defectuoasa, cealalta parte ii va confirma in scris momentul in care a invocat dreptul, precum si executarea reparatiei si durata acesteia.
 

V. Tratarea unei reclamații în cazul unui cumpărător-consumator

Vânzătorul emite o confirmare scrisă către cumpărător-consumator despre momentul în care a fost făcută reclamația, ce conține aceasta, ce modalitate de soluționare este necesară; confirmarea suplimentară a datei și metodei de tratare a reclamației, inclusiv confirmarea reparației și a duratei acesteia, sau justificarea scrisă a respingerii reclamației. Vânzătorul este obligat să elibereze cumpărătorului-consumator, la cererea acestuia, o confirmare scrisă a obligațiilor din executarea defectuoasă în măsura prevăzută de lege. Dacă se oferă o garanție mai lungă decât cea legală, adică o garanție de calitate, vânzătorul va specifica termenii și domeniul de aplicare a garanției de calitate.

Reclamațiile se procesează fără întârzieri nejustificate, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data depunerii lor, cu excepția cazului în care vânzătorul și cumpărătorul-consumator convin asupra unei perioade mai lungi. Reclamația se soluționează în momentul în care vânzătorul informează consumatorul despre modul în care a fost soluționată reclamația în forma convenită cu consumatorul. Nerespectarea acestui termen este considerată o încălcare semnificativă a contractului.

VI. Dispoziții finale

Această politică de reclamații este parte integrantă din Termenii și condițiile generale ale magazinului online Ahifi.ro, disponibile la: https://www.ahifi.ro/termeni-i-condi-ii-generale-ale-magazinului-online-www-ahifi-ro/.

Antreprenorul deține un certificat GOS și este ținut de Codul GOS al Asociației pentru Protecția Consumatorului - Asociație, care este disponibil pe site-ul contractantului. Valabilitatea certificatului GOS poate fi verificată pe site-ul SOS - Asociația ( https://www.asociace-sos.cz/seznam-drzitelu-znacky-gos/ ).